2013. március 20., szerda

Elhízás és magas vérnyomás


Mennyivel növeli 10 kiló túlsúly a betegségek kockázatát?

Az elhízás korunk járványszerűen terjedő betegsége, mely az egész világon rohamosan terjed mind a felnőtt, mind a gyermek korosztályban. Az elhízás nemcsak esztétikailag nem kívánatos jelenség, hanem számos betegség előidézője is, mint például a magas vérnyomásé.

Mit is nevezünk elhízásnak?

A body mass indexet (BMI) használjuk arra, hogy az egyént - számított paraméterek alapján - kategóriákba soroljuk a súlya és a testmagassága alapján. (A testsúly kilogrammot osztjuk a testmagasság négyzetével.)

Felnőtt korban a 25,0-29,9 kg/m2 közti BMI túlsúlynak számít, a 30,0 kg/m2 feletti BMI elhízásnak, a 40,0 kg/m2 felettit pedig túlzott elhízásnak nevezzük.

Mennyivel gyakoribb a magas vérnyomás az elhízottak körében?

A magas vérnyomás az elhízottak körében, hatszor gyakoribb a normál testsúlyú társaikhoz képest.

Fiatal egyéneknél, a testsúly gyarapodás is kockázati tényezőként szerepel a magas vérnyomás kialakulásában. 10 kilogramm súlynövekedés 3 Hgmm-el magasabb szisztolés és 2,3 Hgmm-el nagyobb diasztolés vérnyomás értéket eredményez.Ez a 10 kilogrammos súlygyarapodás, a kardiovaszkuláris megbetegedés kockázatát 12 százalékkal emeli és 42 százalékkal az agyi infarktusét.

A magas vérnyomás azoknál az egyéneknél gyakoribb, akiknek az zsír lerakódás a hason kifejezettebb, úgynevezett „alma típusú” elhízás esetén.

Forrás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/magasvernyomas/6230/elhizas-es-magas-vernyomas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése